Shaping Culture

Windsurf και Ασφάλεια
Κάποιοι βασικοί κανόνες ασφαλείας, για λιγότερους μπελάδες…

Το windsurf είναι ένα μάλλον ασφαλές σπορ, παρότι συνδυάζει ταχύτητα και μανούβρες επιδεξιότητας. Η άποψη αυτή βασίζεται στους συγκριτικά λίγους σοβαρούς τραυματισμούς ανεξαρτήτως επιπέδου και εξηγείται από τη φύση του περιβάλλοντος χώρου. Του νερού, που είναι συνήθως μαλακό. Μια αποτυχημένη "μπότζα" με ντάουνχιλ, ή "μισό" μπάκλουπ με μοτοκρός, πονάνε πολύ περισσότερο απ᾽ όσο με ένα windsurf.

Σοβαροί κίνδυνοι εμφανίζονται ωστόσο, όταν για κάποιο λόγο δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα πλεύσης. Αυτό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους. Αστοχία εξοπλισμού, έντονη μεταβολή του καιρού, κακή εκτίμηση-κρίση των συνθηκών, τραυματισμό, κόπωση, αδιαθεσία, ή κάτι άλλο.

Όταν η πλεύση δεν είναι πλέον δυνατή, ο ίδιος περιβάλλον χώρος, από μαλακό φόουμ-πιτ, μεταμορφώνεται σε αφιλόξενη ύπαιθρο. Αν ο σερφάς δεν περισυλλεχθεί άμεσα, οι δυσκολίες κλιμακώνονται. Ο άνθρωπος δεν είναι εξελιγμένος για μακρά παραμονή στο νερό. Το κρύο, το άγχος, ο πανικός, καραδοκούν. Η εξάντληση και η υποθερμία επίσης.

Σε μία τέτοια περίπτωση, κάθε απόφαση πρέπει να παίρνεται μετά από καθαρή σκέψη και χωρίς πανικό. Γενικοί κανόνες υπάρχουν, καθώς και πλούσια περιπτωσιολογία που καλό είναι να επικοινωνείται μεταξύ σερφάδων. Ωστόσο, το πιο χρήσιμο εργαλείο σε κάθε τέτοια περίπτωση, είναι η ψυχραιμία. Η καλύτερη εγγύηση για μια ορθή εκτίμηση της κατάστασης, που μπορεί να οδηγήσει στην βέλτιστη απόφαση.


Γενικά, "απαγορεύεται" να εγκαταλείψει κανείς τη σανίδα του, μπορεί όμως να υπάρξει περίπτωση, όπου αυτή είναι η βέλτιστη επιλογή. Αν η καθαρή σκέψη υποδείξει κάτι τέτοιο, αυτό ακριβώς πρέπει να γίνει, χωρίς δισταγμό και καθυστέρηση.

Σοβαρός κίνδυνος εμφανίζεται επίσης, αν ο σερφάς χάσει τις αισθήσεις του. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από ιδιαίτερα άτσαλη, ή άτυχη πτώση, από σύγκρουση με άλλον σερφά, καϊτά, ή σκάφος, ή και από κάποια έντονη αδιαθεσία. Σε αυτή την πολύ δύσκολη και ευτυχώς σπάνια περίπτωση, μόνον η άμεση επέμβαση τρίτων μπορεί να βοηθήσει, αφού ακόμη και η ύπαρξη σωσιβίου δεν μπορεί να αποκλείσει τον πνιγμό.

Ένας ακόμη κίνδυνος που αναφέρεται συχνά και προβληματίζει έντονα τους περισσότερους σερφάδες, σε κάποια περίοδο τουλάχιστον της "εξελικτικής" τους πορείας, είναι το "μπλέξιμο" του γάντζου με το κρεμαστικό. Μπορεί να συμβεί με διάφορους τρόπους, να αποφευχθεί και να αντιμετωπιστεί με άλλους τόσους. Και εδώ όμως, το πιο χρήσιμο εφόδιο είναι η ψυχραιμία και η ορθή εκτίμηση της κατάστασης.

Στοιχεία που ίσως αυξάνουν την επικινδυνότητα:

Εύκολα κόλπα που αποδίδουν:

Πολύτιμη συμβουλή!

Έχοντας την τύχη να λάβω συμβουλές από ανθρώπους με εμπειρία 30 και 40 ετών στη θάλασσα, μπορώ να μεταφέρω το εξής:
"ότι σερφ κι αν κάνεις, πρέπει πάντα να έχεις κατά νου, πως πρέπει να μπορείς να γυρίσεις στην παραλία, με τις δικές σου και μόνον δυνάμεις!"
Η βοήθεια είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη και κάποιες φορές απαραίτητη, η εμπειρία όμως έχει δείξει πως, όταν την χρειαστείς πραγματικά, συνήθως δεν την έχεις...

Ο Max, σπουδαίος ναυτικός,
δάσκαλος και φίλος.

ΥΓ1. Εποικοδομητικά σχόλια, προσθήκες και πιθανές διαφωνίες, θα εκτιμηθούν δεόντως και θα ενσωματωθούν στο άρθρο! Η ασφάλεια όλων, είναι καθήκον όλων...

ΥΓ2. Stay tuned για το δεύτερο μέρος: "Πρόληψη - Αντιμετώπιση - Περιπτωσιολογία".

Words: Κώστας Σταματάκος & Alex Νικολετόπουλος
Pics: boardsNwheels

www.boardsNwheels.gr > Άρθρα > Windsurf > Ασφάλεια